Alt göz kapağı ameliyatları üst kapak ameliyatlarına göre daha karmaşık ameliyatlardır. Çünkü alt göz kapağını yerçekimine karşı iki taraftan yani gözün iki kenarından yapışmış olan bir kas tutar.
Ameliyattan önce bu kas durumunu ölçmek çok önemlidir. Bu gayet basit bir muayenedir. Snap test dediğimiz alt gözkapağı aşağı doğru 3 saniye kadar tutulur sonra bırakıldığı zaman tekrar yerine gitme hızı ölçülür. Eğer hemen gidiyorsa yani 1 saniye içinde gidiyorsa problem yok demektir. Yavaş yavaş gidiyorsa zayıflamış buna göre bir askılama veya destekleme yapmak gerekir. Eğer göz kırpmadan yerine gidemiyorsa o zaman adale çok zayıflamış demektir. Yüzde yüz bunu askılayıp yan taraftan desteklemek gerekir.
Alt göz kapağı ameliyatlarında birçok farklı teknik vardır.
Biz zayıflamış adalelere yönelik, adaleyi germe, yukarı çekme veya horizontal planda germe gibi değişik teknikler uyguluyoruz. Bu tekniklerin avantajı da fizyololojik bir düzeltme yaptığımız için hem natürel olması hem de uzun vadede kendini koruması.
Alt göz kapağından yağ çıkartıp çıkartılmaması apayrı bir konudur. Şimdiye kadar klasik ameliyatlarda senelerce yağ çıkartılırdı. On sene önce bu yağların seneler geçtikçe hacim olarak azaldığı atrofiye olduğu onun için korunması gerektiği, eğer korunmazsa gözde aşağı çökme veya iskelet görüntüsü ortaya çıkabileceği öne sürüldü. Bunu yapmaya çalışan bir sürü teknik geliştirildi. Çok iyi neticeler alınmamakla beraber bugün bunu yapmaya devam eden bir sürü cerrah var.
Yeni geliştirilen MR aletlerinin kullanılmasıyla artık biliyoruz ki göz kapağının altında oluşan torbaların sebebi, bu yağ dokularının kendilerini saran zarları gevşeterek öne doğru çıkmalarının dışında yaşlanma ile hacimlerinin de artmasıdır. Yani bu yağlardan bir miktar kesip almak kalıcı bir tedavi için gereklidir ve klasik ameliyatla alay eden ve onu demode bulan yenilikçi grup her zamanki gibi gene yanılmıştır.